facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян
  • Home
  • Статии
  • Очи
  • Упражнения за възстановяване на зрението д-р Бейтс

Палминг с визуализация


Според д-р Бейтс съществува тясна връзка между състоянието на психиката и здравето.

Когато психиката е отпусната, зрението е нормално. Сигурно всеки от нас е забелязвал, че очите се уморяват по-бавно, когато човек чете увлекателна книга, за разлика от моментите, когато материята, която четем е скучна или трудна за разбиране. Най-малкото, ако си спомним ученическите си години – можех цяла нощ да чета Дюма, Конан Дойл, Карл Май и Джеймс Фенимор Купър без да усетя умора в очите, но беше достатъчно да погледна някоя от препоръчаните ни книги за четене и веднага установявах, че очите ми са се уморили. 

Д-р Бейтс акцентира върху факта, че когато мозъкът почива, нищо не може да умори очите, докато когато психиката е под напрежение, нищо не е в състояние да даде почивка на очите.

mozg glaza

Когато мозъкът на човек е зает да си спомня, неговата психика в известна степен се отпуска. Колкото по-идеален е споменът, толкова по-дълбоко и по-добре се отпуска зрението. Ако споменът е несъвършен, то и зрението е несъвършено. В този случай във формата на очната ябълка настъпват нежелани изменения – тя става или по-продълговата или малко по-плоска (по-къса). В съответствие с това се появява миопия (късогледство) или хиперметропия (далекогледство). Промяната в очната ябълка може да бъде и асиметрична и тогава астигматизмът е неизбежен. Да не говорим, че неравномерното напрежение на околоочните мускули може да доведе до кривогледство...

beyts sova

И така, д-р Бейтс извежда следните зависимости:
1. Съществува връзка межда спомените и състоянието на психиката.
2. Съществува връзка между състоянието на психиката и състоянието на очите.

Следователно подобряването на спомена за обектите способства подобряването на зрението!

Връзката между паметта и зрението има още една проява, а именно – колкото повече човек познава обекта, толкова по-качествен е споменът и съответно – зрението. Затова, когато човек гледа познат предмет, окото в известна степен е отпуснато, защото не е необходимо да се обръща специално внимание на неща, които вече са известни на мозъка. В тези случаи мозъкът сам допълва липсващите детайли.

За да си представите по-добре за коя способност на мозъка става дума, си припомнете: когато гледате новини по телевизията, водещите обикновено седят зад маса или стоят зад някаква стойка, така че долната част от тялото им не се вижда. На никой обаче и през ум не му минава, че човекът от екрана е без крака – мозъкът автоматично създава цялостен образ, абсолютно несъзнателно. Проява на същата функция е лекотата, с която разпознаваме свой познат от разстояние, от което ни е трудно да разгледаме чертите на лицето на непознат.

Като обект за работа с паметта можете да изберете всеки черен предмет, който Ви е лесно да си спомните. Д-р Бейтс  отбелязва, че всеки човек има определени обекти, които си спомня с лекота и други, които си спомня много трудно. Първите той нарича „оптимуми", а вторите – „песимуми". Човек е добре по-възможност да използва първите и за избягва вторите. И така, изберете нещо черно, с което често се сблъсквате в ежедневието си – ако работите на компютър това може да са копчетата на клавиатурата, ако сте шофьор – волана и т.н.

beyts chernie glaza

Помнете, че НЕ бива при спомена за предмета обекта да фиксирате погледа си в една точка от него! Когато човек фиксира ума си върху нещо, това лесно може да доведе до съответното фиксиране на очите. А вече знаем, че здравето на очите се крие в тяхното вечно движение (дори и на сън), а не в тяхната неподвижност. За да избегнете мислената фиксация на очите, винаги си спомняйте обекти, които са в движение – как някой натиска бутоните по клавиатурата, как всеки от тях потъва, за да се върне обратно в изходно положение, как се върти волана – първо в едната, а после в другата посока... Мисленият Ви взор трябва да пътешества по обектите, които си представяте свободно и плавно, като течението на река, без да се спира никъде.

 В методиката на Уилям Бейтс упражненията за паметта често се обединяват с палминг. Така възниква палминг с визуализация. По този начин палмингът отпуска не само очите, но и психиката, като в същото време човек постига много по-висока степен на концентрация при възстановяването на спомена за обекта. Последното от своя страна не е концентрация върху дадена точка от обекта, а концентрация върху удържането на този обект като цяло във Вашето съзнание.

По време на упражнението се постига именно правилната концентрация – мислите не блуждаят безцелно, човек удържа образа на розата като цяло в съзнанието си, постигайки го без да се напряга, благодарение на това че мисълта му блуждае заедно с движението на мравката по нея. В същото време самото движение на мравката не Ви позволява да фиксирате погледа в една точка.

roza i muravey

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38