facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян
  • Home
  • Статии
  • Очи
  • Упражнения за възстановяване на зрението д-р Бейтс

Не позволявайте погледа Ви да "замръзва".


Лесно е да бъде разпознат човек, потънал в мислите си: неговият поглед е безжизнен

гледа в една точка без да мига, очите му са неподвижни. Всичко това постепенно се превръща в навик и води до влошаване на зрението.

В конкретния случай под „потъване в мислите" се разбира всяка психическа дейност на човека, свързана или не свързана със създаване на зрителни образи, но при това очите му са отворени.

Винаги осъзнавайте текущия момент и околния свят, не си позволявайте да се самовглъбявате твърде много. Стремете се мисленият Ви взор и физическото зрение да работят заедно.

В създаването на въображаеми образи, когато очите са затворени няма нищо лошо, но иначе се получава следното:

Когато човек затваря очи и си представя, че гледа отдалечен обект очите му променят своя фокус така, сякаш той действително гледа натам. Те сякаш се опитват наистина да видят това, което съществува само във въображението му.

До тук всичко е наред, но ако човек в един и същ момент кара кола и в същото време мисли за нещо друго, пред очите му възниква дилема – накъде да гледат? От една страна те се опитват да следят пътя, а от друга – да „виждат" това, за което мисли човекът. В резултат възниква излишно напрежение и в зрителния център на мозъка постъпва противоречива информация.

Не карайте очите си да се разкъсват между двата различни типа зрение – външно и вътрешно. Затваряйте очи, когато мечтаете. А когато очите Ви са отворени – не витайте в облаците.

Сред учениците се повишава нуждата от очила. Защо? През по-голямата част от времето те мечтаят за това, какво ще правят след училище, докато очите им се опитват да се съсредоточат върху дъската.

Има и друго „замечтаване", в което всеки ден изпада всеки от нас – при четене. По време на четене очите виждат буквите на страницата – например „мечка". В главата ни възниква изображение на мечка. Излиза, че очите виждат букви, а мозъкът – мечка.

Bear 04

За да предпазите очите си от излишно напрежение при четене, не забравяйте да Мигате често, да Играете с фокусното разстояние и да Тренирате периферното зрение. Докато увлечено вниквате в смисъла на думите е важно да помните, че всъщност Вашите очи виждат буквите на страницата.

Ако обучите на това Вашите деца, ще им помогнете да съхранят зрението, с което са се родили.

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38