facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Слънчевата светлина е необходима на очите Ви!


Слънчевата светлина е необходима на очите Ви точно толкова, колкото храната и почивката.

Дайте им и слънчева светлина и почивка. На естествено осветление очите виждат по-добре. Известно е, че ако повечето време през деня човек се намира в помещение с изкуствено осветление, това има сериозни последствия за зрението и здравето като цяло.

kotkik solnce

За да получи необходимите на организма количества от естествена светлина, ще ви се наложи да прекарвате минимум 30 минути на ден на свеж въздух без очила и контактни лещи. Всяко стъкло задържа част от светлинния спектър и намалява полезността на слънчевата светлина. Използването на слънчеви очила се препоръчва само при ослепителна светлина (на плажа или на планина). Самите слънчеви очила трябва да бъдат с неутрален сив цвят. В този случай очилата равномерно задържат всички съставни на светлинния спектър.

Напоследък се появиха опасения по повод разрушаването на защитния озонов слой и негативните последствия от твърде силното слънчево излъчване. Но вредно е не самото пребиваване на слънце, а когато това е след дълга пауза. Например, след няколко дни седене в затворено помещение на изкуствена светлина. Разбира се, че в този случай ще бъде по-добре да се ограничи времето на пребиваване на слънце. Но за здравето е много важно човек да бъде на слънце дори и за кратко време, но редовно.

Типът на осветлението, което използвате също има значение. Доктор Джон От, основоположник на фотобиологията - наука за това как различните типове светлина влияят на живите организми, разработил осветление, което е най-близко до естественото. То заменя обикновената луминесцентна лампа. Изследванията показали, че това осветление способства подобряването на зрението, дава по-малко бликове и сваля очното напрежение.

Вашите очи почиват най-добре в пълна тъмнина. Добър вариант да дадете почивка на очите си е упражнението Палминг. Можете да го правите в продължение на 30-40 секунди всеки път, когато почувствате в очите умора или напрежение. По време на палминг е полезно да се визуализира някоя приятна сцена.

Да се "хранят" очите и да им се дава почивка е добре в рамките на т. нар. "слънчев цикъл" - редуване на соларизация и палминг.

"Слънчев цикъл".

  • Затворете очи и обърнете лицето си към слънцето. Ако не можете да се обърнете към слънцето със затворени очи, без при това да се мръщите или да напрягате лицевите мускули, започнете упражнението леко извърнати, така че очите Ви и лицето Ви да могат да се отпуснат. След това, когато свикнете със светлината, се обръщайте към слънцето все повече и повече.
  • Постойте 5 секунди обърнати към слънцето, така че слънчевата светлина да пада върху затворените Ви очи.
  • Покрийте очите с длани, предпазвайки ги от светлината за 5 секунди, след това свалете ръцете, като очите при това остават затворени.

Повтаряте 10-20 пъти. Цялото упражнение продължава 3-5 минути.

"Слънчевият цикъл" ще ви помогне да осигурите необходимата на зрителната система светлина, да натренирате мускулите на очите и да намалите чувствителността към слънчевата светлина.

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38