facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян
  • Home
  • Статии
  • Очи
  • Препоръки за възстановяване на зрението на д-р Бейтс

Намалявайте постепенно силата на очилата, ако ползвате такива


Ако носите очила или контактни лещи, то вероятно знаете

че едва ли не всяка година се налага да поръчвате по-силни очила или лещи. Подобно влошаване на зрението е следствие на въздействието на редица фактори, но то може да бъде предотвратено, ако носите по-слаби очила при това за кратко.

ochki

В случаите на късогледство с по-слаби очила ще четете трудно най-долния ред на оптометричната таблица. Затова пък ще можете да прочетете спокойно всички редове над него, уверено да карате колата си и да виждате нормално практически във всички ситуации.

При далекогледство, ако ползвате по-слаби очила за четене, може да ви се наложи да държите текста малко по-далече от очите от обикновено.

Какво постигате с по-слабите очила? На очите ви, които са свикнали до този момент с очилата и напълно разчитат на тях, изведнъж им се налага да „работят". Ако паралелно с намаляването на диоптрите правите и упражнения за възстановяване на зрението, то много бързо по-слабите очила ще ви станат силни и ще ви се наложи отново да сменяте стъклата с по-слаби, докато не ги захвърлите напълно.

Според д-р Бейтс, направил революция в офталмологията, създавайки първата и до ден днешен единствена методика за неоперативно възстановяване на зрението, „ако искате да махнете очилата, не ги носете". Това не означава изобщо да не носите очила, както тълкуват тези негови думи много хора, а да ги носите само тогава, когато наистина се нуждаете от тях. За какво са ви необходими очилата когато се храните, когато водите разговор по телефона, когато ходите до тоалетната, когато... Всяка минута, в която очилата не са на носа ви, очите ви си почиват отпускат се, а следователно – възстановят естествената ви способност да гледате без усилие.

Що се отнася до контактните лещи - те са вредни за очите по своята същност. Причините за това са три:

1. Липсата на разстояние от окото до лещата, при което на окото изобщо не му се налага да работи. Представете си, че постоянно ходите с наколенки – колко време ще е необходимо, за да загубят ставите ви своята сила и без наколенки да не можете да ходите изобщо?


2. Невъзможността да ги свалите, когато не ви трябват. За разлика от очилата, които сте свободни да свалите от очите си, когато нямате нужда от тях, с контактните лещи обикновено човек ходи цял ден – слага ги сутринта и ги сваля непосредствено преди лягане. В резултат на това очите нямат никаква почивка от това „насилствено" фокусиране от сутрин до вечер.


3. Процесът на поставяне и махане на лещите, при който ежедневно ви се налага буквално да си бъркате в очите. Колкото и стерилни да са разтворите, колкото и да си миете ръцете, когато този процес е ежедневен, вероятността да внесете инфекция е много по-голяма, да не говорим за травмирането на окото.

Затова, ако искате да възстановите зрението си или дори, да не позволите по-нататъшното му влошаване заменете лещите с очила. А при избора на очила се спрете на стъкла, малко по-слаби (от 0,5 до 1 диоптър) от необходимото.

Ако следвате тези съвети потребността от очилата постепенно ще намалее, а зрението ви ще се подобри чувствително. За това могат да ви помогнат и останалите полезни навици за възстановяване на зрението.

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38