facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян
  • Home
  • Статии
  • Очи
  • Упражнения за възстановяване на зрението д-р Бейтс

Прочети отговора в... очите!


Учените намериха още едно важно отличие на човека от другите примати

- маймуните, което вероятно е изиграло значителна роля в човешката еволюция.

Човекът е единственият примат, който има склера в окото. При маймуните окото е абсолютно черно. Именно това прави определянето по очите на чуждите намеренията и емоции изключително човешка привилегия. В същото време по очите на маймуната е абсолютно невъзможно да бъдат разбрани не само нейните чувства, но дори и посоката на погледа й.

Така човекът още от самото начало на своето развитие е получил важно средство за комуникация, недостъпно за другите. "Само човешките същества са могли да научат какво се случва в ума на другите представители от техния вид - казва професор Робин Данбер от университета в Ливърпул. – Както се казва "Не се доверявай на този, който не те гледа в очите".

По очите на човека може да се определи какви емоции изпитва той, посоката на неговите мисли и дали е искрен с вас. Емоциите, които могат да бъдат „разчетени" в очите на човек са: страх, тъга, изненада, срам, вина, гняв, презрение и дори радост.

Разбира се, за да сте сигурни в изводите си е необходимо да намерите тяхното потвърждение в езика на тялото – жестове, мимика, скорост на говорене и движения, тембър и т.н. Друг важен показател е движението на самото око. Съществуват т.нар. „ключове на очния достъп", с помощта на които по движението на очните ябълки може да се определи искрен ли е вашият събеседник или не.

Сега, ако погледнете в най-близкото огледало можете да прочетете... интерес. Но независимо от това че практически всеки психически здрав човек изпитва интерес към темата, почти никой не отива по-далеч. Не е за вярване? Да направим малък експеримент.

vospominaniyjpg

Спомнете си цвета на очите на последния непознат човек, с който общувахте днес. А накъде гледаше той по време на разговора си с вас? Как се движеха ръцете му и каква беше позицията на тялото му? Повечето хора не си спомнят тези подробности, защото изобщо не са обърнали внимание на това. А за да използва човек този канал за комуникация, е необходимо наблюдение, анализ, управление на собственото поведение и т.н. Ако интересът ви все още е налице, започнете от наблюдението.

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38