Моника Балаян | Смехотерапия и самоусъвършенстване
Вход Регистрация


background

Гимнастика - Смехотерапия І ниво

отпускащи упражнения за основните мускулни групи и за повишаване на тонуса на цялото тяло.

Дихателни упражнения:

dixatelna gimnastika

 

 1. Дълбоко вдишване и дълго издишване с удоволствие - от 1  до 3 пъти.

 2. Хакане :D:
 - вдишване, ръцете се вдигат нагоре, на издишване казвате "Ха" като едновременно с       това пускате ръцете надолу. 3 пъти.
 - вдишване, ръцете се вдигат нагоре, на издишване казвате "Ха-Ха" като едновременно с това пускате ръцете надолу. 3 пъти.
 - вдишване, ръцете се вдигат нагоре, на издишване казвате "Ха-Ха-Ха" като едновременно с това пускате ръцете надолу. 3 пъти.

 3. Дълбоко вдишване, приготвяте едното пръстче, избирате си нещо смешно около Вас и... на издишване казвате "Ха-Ха-Ха" като сочите с пръст смешното нещо. 3 пъти.

Горна част на тялото

gimnastika smeho1  4. Шията е отпусната. Движение на главата напред и назад, като шията остава отпусната, не натискате, не се напрягате. 5 пъти в двете посоки.

 5. Движение на главата наляво и надясно - шията е отпусната, не натискате, не се напрягате. 5 пъти в двете посоки.

 6. Движение на главата настрани, като надниквате зад рамото. 5 пъти в двете посоки.

 7. Кръгове с брадичката - наляво и надясно. 5 пъти в двете посоки.

 8. Кръгови движения на главата. В едната и другата посока. 5 пъти в двете посоки.

 9. Загребване с ръцете напред, като при движението напред и надолу гръбнакът се извива, а при движението назад и нагоре гръбнакът се изправя. 5 до 10 пъти, бавно.

 10. Загребване с ръцете назад, като при движението назад и надолу гърдите се изпъчват напред, а при движението напред и нагоре гръбнакът се изправя. 5 до 10 пъти, бавно.

11. Единият крак напред, вдигате ръката изпъната напред, пускате предмишницата надолу, после към себе си, нагоре и напред. Така въртите в кръг, като постепенно ускорявате. Когато достигнете определена комфортна скорост, завъртате в обратната посока 3 пъти бавно. След това поставяте другия крак напред и повтаряте същото с другата ръка.

12. Китките и пръстите отпуснати. Сключвате ръцете и правите кръгови движения. Завършвате с вълнообразни движения в двете посоки.

Кръст и таз

gimnastika yagodici  13. Ръцете на кръста, почувствайте кръста, започнете бавно кръгови движения от кръста. Първо в едната посока, после - в другата - от 5 до 10 пъти.

 14. Кръговите движения в кръста плавно преливат в кръгови движения в таза. Следват осмички - наляво, надясно, напред и назад. По 5 пъти всяко движение.

 15. Писане с тебешира. Къде е тебеширчето? Най-добре да е във Вашето въображение. Всичко останало е "поредната провокация" Пишете с тебешира произволен текст със смешно съдържание, като спазвате пунктуацията. Накрая, понеже тази част от тялото не е предназначена за писане, е по-добре да изтриете написаното, че току виж някой го прочел... Така че грабвате гъбичката и изтривате всичко!
 

16. Кръгови движения в тазобедрените стави - единият крак назад, след това напред, следва другият крак. По 5 пъти във всяка посока.

17. Поставяте ръцете на колената и започвате плавни движения - двете колена едновременно ляво - дясно - ляво - изпъвате, следва дясно - ляво - дясно - изправяте. По 5 повторения на посока.

18. Вдигате единия крак, изпънат, стъпалото в шпиц. Леко, без болка започвате да изтегляте надолу крака от таза. След това стъпалото в контрашпиц и теглите пак от таза. Същото се повтаря, като стъпалото е навътре, после навън и накрая завършваме в шпиц. По 5 повторения на всяка позиция.

19. Виж опашката на коня - упражнение от ци гун. Представете си, че сте възседнали кон и се държите за него с крака. Ръцете са на раменете. Правите вдишване и както сте на коня се завъртате бавно да видите опашката му, като при това издишвате. На връщане вдишвате и се завъртате бавно на другата страна като издишвате. По 4 пъти във всяка посока. След като овладеете това движение и правилния ритъм на дишане можете да направите неговите вариации:
- Леко се накланяте напред, като си представете, че се намирате над шията на коня. Завъртате се бавно настрани с издишване, на връщане вдишвате и се завъртате в другата посока с издишване. По 4 пъти във всяка посока.
- Леко се накланяте назад, като си представете, че се намирате над задната част на коня. Завъртате се бавно настрани с издишване, на връщане вдишвате и се завъртате в другата посока с издишване. По 4 пъти във всяка посока.
- Изправяте се и отново повтаряте упражнението в изправено състояние. По 2 пъти в посока.

20. Вдишвате и задържате дишането, навеждате се, така че главата да се намира под нивото на сърцето, бройте наум до пет и се изправяте с издишване. Това упражнение се прави 12 пъти в рамките на деня. Упражнението не се препоръчва в случаи на отлепване на ретината.

21. Цепена на дърва. Вдишвате, вдигате ръцете нагоре и с издишване пускате ръцете надолу рязко и с вик. Повторете 4 пъти. Упражнението не се препоръчва в случаи на отлепване на ретината.

22. Разтърсване. Не е случайно, че всяка спортна тренировка, без значение от вида спорт, завършва с разтърсване. Отпуснете горната част на тялото. Започнете бавни ритмични движения с краката, като постепенно ускорявате. Като достигнете максимална скорост постепенно спирате. Повторете 5 пъти. Упражнението не се препоръчва в случаи на отлепване на ретината.

Абониране за бюлетина на
Моника Балаян

Можете да се откажете от абонамента по всяко време! Вашите лични данни няма да бъдат споделяни с трети страни!

Прочетох и се съгласих с Условията за ползване