facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян
  • Home
  • Медиите за нас
  • Печат
  • Гангстерите са като авантюристите насред пустинята

Смехотерапията възстановява зрението и опорно-двигателния апарат


Интервю на Моника Балаян за в. 168 часа

- Г-жо Балаян, кои болести могат да се излекуват с хумор, добро настроение и смях?
- Ще говоря само за лечението на тези заболявания, за които има сериозни научни изследвания. Смехът и доброто настроение повишават количествата на хормона ендорфин, който има силен анестезиращ ефект. В резултат на това болката отстъпва. Подобрява се и ендокринната система, която ускорява лечението.
Освен това смехът поддържа организма устойчив към инфекциозни заболявания. В Япония с голям успех се правят курсове по смехотерапия в болници за туберкулоза. Причината е, че интензивният смях представлява активно вдишване, което прочиства белия дроб, а това го укрепва и подобрява работата на сърцето.
Друго изследване доказва, че 10 минути смях свалят кръвното с 10-20 единици, ако е 160 става 140. Друг плюс е, че се премахва главоболието, понижава се холестеролът и кръвоснабдяването се нормализира.
Има и изследвания, доказващи, че има надежда и за онкоболни.
Учените от Калифорнийския университет проведоха един много интересен експеримент. На 10 доброволци два дни преди изследването им казват, че ще гледат смешни видеоклипове. Резултатите са повече от впечатляващи. Само мисълта за бъдещата радост понижава нивото на депресивността с 51%. Степента на умора пада с 16 на сто, а смущението с 36%. След гледане на скечовете, тези показатели нарастват още. Оказва се, че от депресия са се излекували всички участници в експеримента, смущението си са преодолели осем души, а от умората са се освободили 90% от доброволците.
Хуморът също е голяма сила. В Норвежкия научно-технологичен университет в Осло бе проведен експеримент как влияе чувството за хумор на пациентите с бъбречна недостатъчност. Много от тях редовно били подлагани на диализа. Опитът продължил около 2 години. Резултатът показал, че при болните с чувство за хумор рискът от преждевременна смърт бил с 30% по-нисък.
Хуморът и доброто настроение много помагат и при лечението на алкохолизъм. Група немски и британски учени под ръководството на доктор Дженифър Юкерман изследвали пациенти от клиниката Бохум. Оказало се, че при тези, които нямат чувство за хумор, много по-трудно се провеждала рехабилитацията.
- Можете ли да кажете кои заболявания най-бързо се лекуват?
- От практиката си на психолог, който от години проучва ефекта на смеха върху групи от различни страни, мога да кажа че от лошото настроени се освобождават всички. Подобрения има при 100% от хората с проблеми с кръвното налягане и сърдечно-съдовата система.
При страдащите от захарен диабет, които са инсулинозависими, имам няколко случая, които напълно се излекуваха. Спряха инсулина.
От депресивни състояния се лекуват 80 на сто от хората. Такъв е процентът и при тези с проблеми в опорно-двигателния апарат, ставите и гръбнак.
Подобрения има при всички с проблемно зрение, но при някои те са по-големи и завинаги свалят очилата, при други са по-малки.
Наблюденията ми показват, че почти всички в групите по смехотерапия отслабват. Обяснението на учените е, че смехът много бързо гори калориите.
От дългогодишната си практика мога да кажа, че независимо от това кой с каква диагноза е, подобрения има при всички. Което не е толкова изненадващо, защото клинични изследвания и експерименти на сериозни институти от цял свят потвърждават тези ефекти.

Моника Балаян

Интервю на ПЕТЯ МИНКОВА, в. 168 часа

 

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38