facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян
  • Home
  • Медиите за нас
  • Печат
  • Със смях и хумор се лекуват високо кръвно, ендокринни заболявания, диабет и депресии

Със смях и хумор се лекуват високо кръвно, ендокринни заболявания, диабет и депресии


Доброто настроение повишава имунитета, сваля стреса и нормализира теглото

Април, месецът на хумора и шегите е най-подходящият да си зададем въпроса - можем ли да се лекуваме със смях, добро настроение и хумор? Звучи невероятно, но се оказва, че можем. Поне това сочат резултатите от стотици изследвания, проведени в цял свят.

Началото на този нестандартен метод на лечение поставя американският журналист Норман Казънс. През 1964 г. на него му е поставена страшната диагноза колагеноза, по-известна като болестта на Бехтерев. Прогресиращ паралич, който за дни го поваля на легло.
Редакторът на моменти не може да движи дори устата си. От своя приятел доктор Хитциг той научава, че шансът му да оздравее е едно към 500. Като лекарят попарва и тази надежда, казвайки, че все ощее не е виждал излекуван пациент с толкова много поражения по цялото тяло.
Журналистът започва трескаво да търси причината. Сеща се, че малко преди да се разболее е правел материал в район със силно замърсен въздух. На тази командировка той е бил с жена си, но за разлика от него тя е здрава.
Тогава Казънс си дава сметка, че там бил под огромен стрес, провеждайки по няколко срещи на ден. Докато съпругата му просто се наслаждавала на разходката.
Казънс си спомнил и за изследването на учения Ханс Селие, който доказал, че емоционалното напрежение води до адреналиново изтощение. Тоест че стресът унищожава ендокринната система и тя не може да се пребори със заболяванията.
Тогава Казънс стига до извода, че след като отрицателните емоции разрушават тялото, значи положителните могат да го възстановят. Затова той напуска болницата, затваря се в хотелска стая и започва да гледа само комедии и хумористични шоу-програми. През цялото време си води статистика и установява, че 10 минути смях до сълзи му осигуряват 2 часа без болка.
Въпреки безнадеждната ситуация той се опитвал да изпитва само любов, вяра и надежда. В момента, в който усещал болка, започвал да се смее и тя преминавала.
Тогава Казънс започнал да си задава въпросът – ако смехът обезболява, може ли да помогне и при възпалителните процеси? За да проверят това той и доктор Хитциг започнали да правят химични анализи на кръвта след всяка обилна порция смях. В 100% от случаите данните показвали, че възпалението намалява.
В крайна сметка, използвайки този метод, Казънс оздравял напълно. Той се възстановил до такава степен, че редовно играел тенис, ходел на голф и свирел на пиано.
Благодарение на него и на научните доказателства на доктор Хитциг, цяла Америка разбрала за този удивителен метод за лечение. При това той се оказал толкова вдъхновяващ, че е проучван от хиляди доктори по цял свят и до днес.
„Смехът вече е утвърден метод за лечение на високо кръвно, диабет, ендокринни и депресивни заболявания – казва психологът Моника Балаян, която от години провежда курсове по смехотерапия в различни страни. – Имунитетът се повишава, нивото на стреса намалява и започват оздравителните процеси. Бонусът е, че в резултат на всичко това постепенно се нормализира и теглото."
„Науката вече е доказала, че почти всички психосоматични заболявания се повлияват много добре от един позитивен емоционален статус и добро настроение. Като имате предвид, че почти всички болести са психосоциални или психосоматични, с малки изключения на тежки генетични увреждания, положителната нагласа е от ключово значение за оздравяването", казва проф. доктор Връбка Орбецова.
Обяснението е, че най-чувствителни към емоциите са клетките на имунната система.
„Те в много по-голяма степен зависят от емоционалното ни състояние отколкото нервната система," казва тя.
Когато имунната система е здрава, тя може да се справи с всяко заболяване.
„В това отношение има много сериозни научни изследвания – казва Орбецова. - Наблюдават се имунни клетки, взети от човек в депресия и такива от човек в приповдигнато емоционално състояние. Проучването доказва, че тези клетки са много по-силни и мощни при хората в добро настроение. Като те много по-добре се съпротивляват срещу вредните фактори."
Учените от години наблюдават и как протичат различни заболявания при песимистите и оптимистите.
„Вече има разработени много модели. Оказва се, че усложненията са по-малко, а степента на възстановяване и оздравяване е много по-висока при оптимистите", казва Орбецова. Според нея не е случайно, че в модерните клиники по цял свят освен лекари, задължително има психолози и психоаналитици, които следят пациентите да са в добро настроение и в приповдигнат психоемоционален статус , за да се ускори оздравяването им.
За да се постигне това един от методите е смехотерапията.
„Тя особено помага при лабилните хора и при децата – казва Орбецова. – 5 минути смях са равни на една седмица лечение с антибиотици. Още като млад педиатър разбрах, че когато създам с приказки и артистични изпълнения радостна възбуда при децата, лечението им протича много по-лесно и по-бързо.
Доброто настроение, любовта, вярата, удовлетворението се обединяват в една дума – щастие. Макар че никой не го е обяснил, това е тази емоционална среда, която дава възможност всички витални, съпротивителни и творчески сили на човек да се активизират, за да оздравее."

УСПЕХ: Американският журналист Норман Казънс побеждава болестта на Бехтерев със смях.

122

Текст на ПЕТЯ МИНКОВА, за в. 168 часа

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38